Mai modern világunk egyik nagy nehézsége, hogy a családok a hétköznapokban nehezen találnak olyan alkalmat, mely során a közösen eltöltött minőségi idő megvalósulhatna. Talán még inkább így van ez a gyermekét egyedül nevelő szülők, nagyszülők körében. Legtöbbünk a saját időnkből próbálunk lefaragni, sokszor éppen a mozgás, töltődés az, melyet kiiktatunk a hétköznapjainkból.

A családi jóga remek alkalom arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt szeretteinkkel, s közben a mozgásról sem kell lemondanunk, sőt, a gyerekekkel, vagy éppen felnőtt családtagunkkal is könnyen megszeretetthejük a mozgást.

A családi jóga órák nagyszerű kikapcsolódás és a közös gyakorlás lehetőségét adják meg az egész család számára. 

Miért jógázzunk?
A jóga gyakorlása alatt boldogságot, harmóniát, szorongások és félelmek nélküli világot élünk át. A gyakorlatok rendszeres végzése megalapozza az egészséges életet, testi-lelki-szellemi szinten egyaránt. Megtapasztaljuk, hogy a boldogságot belső világunkban találjuk meg, s a jóga alatt megtapasztalt testi – lelki szinten átélt örömteli élményekből egész életünk során táplálkozni tudunk.

A családi jóga elmélyíti a kapcsolatot a családtagok között. Újra felfedezhetjük a társunkkal való együttlét örömét, a párok is egymásra és gyermekeikre hangolódnak, összekapcsolódnak. A testünk erősebbé, rugalmasabbá válik, nő a testtudatunk. 

Hogyan gyakorlunk?
A gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve a kisebbeket is bevonom a foglalkozásba. Sok páros, illetve csoportos gyakorlatot végzünk. Sok érintéssel, nagymozgásokkal, akár akrobatikus elemekkel is tarkítom a foglalkozást. Ahogy egyre gyakorlottabbá válunk, úgy mélyül el a foglalkozás és kerül bele finom utalásokkal a jóga filozófiája, a helyes értékrend kialakítása, s nehezednek az ászanák is.

Az órák felépítése (60 perc):
• Ráhangolódás
• Bemelegítés
• Ászanák (testtartások) erősítő, nyújtó gyakorlatok, páros gyakorlatok, játék
• Koncentrációt fejlesztő gyakorlatok
• Energetizáló légzőgyakorlatok
• Relaxáció

A jóga előnyei
A test fizikai szintjén erősít, harmonizál, rugalmassá tesz.
az életkori sajátosságokat figyelembe véve használjuk az ászanákat preventív/javító jelleggel: pl. tartáshibák, gerincproblémák, lúdtalp stb.
Fejleszti a mozgást, nő a testtudat.
Erősödik az immunrendszer, a vitalitás növekszik.
Fejleszti az EQ-t: jó hatással vannak a magatartásunkra, figyelmünkre, érzelmi megnyilvánulásainkra, növeli az önbizalmunkat, önértékelésünket, empátiánkat, felelősségtudatunkat is.
Oldja a stresszt, szorongást.
Nyitottabbá, kreatívabbá tesz.
A gyakorlatok segítik agyféltekék közti kapcsolat kiépülését, működésük összehangolását, a homloklebeny működését.
Javítják az egyensúlyérzéket, a testtudatot, térérzékelést, a koncentrációs képességet, melyek mely szoros kapcsolatban állnak a tanulási képességel, értelmi intelligenciával

Oktató: Törös Krisztina

2017 Yoga Alliance által elismert okleveles hatha jóga oktató
2019 Yoga Alliance által elismert okleveles gyermekjóga oktató
frissítő-relaxáló- és ajurvédikus masszőr
14 éves jóga tapasztalat