A gyermekek lételeme a mozgás, mégis egyre hamarabb kerülnek mindenféle kütyük bűvkörébe, mely nagyon kedvezőtlen hatással van a testi, lelki és értelmi fejlődésükre.
A mai gyerekek között egyre több olyan akad, akinek viselkedési problémái vannak, nehezére esik a koncentráció, sok tekintetben “éretlennek” mondható, s ez igen csak kihat a család életére, az iskolai teljesítményre is.
A jóga egy olyan csodálatos segítőeszköz, kiegészítő módszer lehet, mely jelentősen csökkentheti a gyermekek szorongását, növeli koncentrációs képességüket, együttműködésüket. Megszeretteti velük a mozgást, segíti a kapcsolatok kialakítását, ápolását, pozitív énkép kialalkítását.

Óvodás, kisiskolás korban a gyerekek teljes nyitottsággal fogadják a gyermekjóga módszerét. A gyermekjóga foglalkozások középpontjában a mozgás áll, ugyanakkor minden pillanatát átszövi a játékosság és a mese. A gyerekeknek szóló foglalkozásokba aktívan beépült a tudatos mozgásfejlesztés szemlélete A mai gyerekek számára – a modern világ által kínált élethelyzet miatt – elengedhetetlen a tudatos mozgás fontossága.

Miért jógázzon a gyermek?
A gyermekek a jóga gyakorlása alatt boldogságot, harmóniát, félelem nélküli világot élnek át.
A gyakorlatok rendszeres végzése megalapozza az egészséges életüket, testi-lelki-szellemi szinten egyaránt. Megtanulják, hogy a boldogságot belső világukban találják meg, s a jóga alatt megtapasztalt testi – lelki szinten átélt örömteli élményekből egész életük során táplálkozni tudnak. A gyermekjóga elmélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot.

Kiknek ajánlom?
5-9 éves korú gyerekeknek ajánlom ezt az órát.
Kis létszámú (maximum 8 fő) csoportban dolgozunk.

A jóga előnyei:
A test fizikai szintjén erősít, harmonizál, rugalmassá tesz.
Komplex mozgásfejlesztés valósul meg, ahol az életkori sajátosságokat figyelembe vége használjuk az ászanákat preventív/javító jelleggel: pl. tartáshibák, gerincproblémák, lúdtalp stb.
Taktilis, proprioceptív, vesztiburális fejlesztés történik.
A gyakorlatok segítik agyféltekék közti kapcsolat kiépülését, működésük összehangolását, a homloklebeny működését.
Javítják az egyensúlyérzéket, a testtudatot, térérzékelést, a koncentrációs képességet, melyek mely szoros kapcsolatban állnak a tanulási képességel, értelmi intelligenciával
Fejleszti a mozgást, Nő a testtudat.
Erősödik az immunrendszer, a vitalitás növekszik.
Fejleszti az EQ-t: jó hatással vannak a magatartásukra, figyelmükre, érzelmi megnyilvánulásaira, növeli az önbizalmukat, önértékelésüket, empátiájukat, felelősségtudatukat is.
Oldja a stresszt, szorongást.
Nyitottabbá, kreatívabbá tesz.
Teszi mindezt játékos formában, sok mozgással, mesével, játékkal.

Hogyan gyakorlunk?
A gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve a kisebbek foglalkozásának valamilyen mese, történet adja meg az óra keretét, sok játékkal, énekkel, mondókákkal tarkítom a foglalkozást. Ahogy egyre gyakorlottabbá válnak (inkább majd az iskoláskor közeledtével), úgy mélyül el a foglalkozás és kerül bele a jóga filozófiája, a helyes értékrend kialakítása, nehezednek az ászanák is, s az órák időtartama is nő.

Az órák felépítése (45 perc):
• Ráhangolódás
• Bemelegítés
• Ászanák (testtartások)
• Testtudat és egyensúly fejlesztő gyakorlatok
• Koncentrációt fejlesztő gyakorlatok
• Légzés
• Relaxáció
• Játék

Oktató: Törös Krisztina

2017 Yoga Alliance által elismert okleveles hatha jóga oktató
2019 Yoga Alliance által elismert okleveles gyermekjóga oktató
frissítő-relaxáló- és ajurvédikus masszőr
15 éves jóga tapasztalat, 3 gyermek édesanyja

Gyerek jóga foglalkozások szerdánként 15 órától